Bugün Eskişehir’in gururu Sarar markasının Sarar Grup Resmi ilişkiler Protokol Müdürü ve Sararspor Kulübü başkanı Alaattin Çoban ile 80 yıllık Sarar markası hakkında ve kendisinin Sarar ailesine katılış hikayesini konuştuk.
Alaattin Çoban, geçtiğimiz Mayıs ayında Sarar’da 50. yılını doldurduğunu belirterek şunları söyledi: “1974 yılında çırak olarak başladığım Sarar Grup’ta 50. yıl kutlamasını yapan hayatımın her sayfasında yanımda olan Sarar Grup Yönetim Kurulu Başkanımız Cemalettin Sarar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sabahattin Sarar ve Yönetim Kurulu Üyemiz Ece Sarar Özalp’e her şey için teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, Allah razı olsun” dedi. Röportajın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Sarar’ın bu büyük başarı hikayesinin ardında, çalışanlarının ve yönetim kadrosunun özverili çalışmaları ve markanın kalitesine olan inancı yatmaktadır. Sarar, yenilikçi yaklaşımı ve kalite anlayışıyla gelecekte de başarılarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
Alaattin Çoban kimdir? Alaattin Çoban nerelidir? Alaattin Çoban Sarar kimdir? soruları merak edilmektedir, arama motorlarında, sosyal medya platformlarında, ülkemiz gündeminde ve web sitemizin bu güzide adresinde bu sorulara yanıtlar aranmaktadır. Bizlerde sizin için Alaattin Çoban kimdir? Alaattin Çoban nerelidir? Alaattin Çoban Sarar kimdir? sorularının yanıtlarını araştırdık. Sayfamızda yer verdik, evet. İşte detaylar;
Alaattin Çoban: Terzi Çırağından Dünya Markasında Müdürlüğe Uzanan Başarı Hikayesi
Alaattin Çoban, 1974 yılında henüz 12 yaşındayken doğduğu Ardahan’ın Hanak ilçesinden Eskişehir’e geldi. Terzi çırağı olarak işe başlayan Çoban, bugün 5 kıtada 50’den fazla ülke için üretim yapan dünya markası Sarar’ın Protokol Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Çoban, çocukken yediği bir dayak yüzünden, adını dahi bilmeden başladığı spor dalında siyah kuşağa yükselmiş, bugün ise tekvando antrenörü, milli hakem ve Türkiye Tekvando Federasyonu Yönetim Kurulu üyesidir.
Röportajında, ağabeyinin kendisinden yaklaşık 7 ay önce Eskişehir’e geldiğini ve iyi bir terzi olduğunu dile getiren Çoban, “Kısa bir süre sonra Sarar’da terzi çırağı olarak işe başladım. Ancak çıraklığı sevmiyordum. Hedefim iyi bir ütücü olmaktı. O zaman iyi bir ütücü biraz daha fazla para alıyordu, daha üstü olan makineci için ise boyum yetmiyordu. Sonradan işi öğrendim, yaka diken eleman oldum. Çünkü yaka dikenle, kol diken çalışanlar daha fazla para alıyordu,” diye konuştu.
Alaattin Çoban, azmi ve çalışkanlığıyla hem iş hayatında hem de sporda büyük başarılar elde ederek örnek bir kariyer inşa etmiştir.
Sarar Grup yönetim kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, yönetim kurulu Başkan yardımcısı Sabahattin Sarar yönetim kurulu Üyesi Ece, Sarar Özalp ile 50 yıl pastası’nı beraber kestik.
1963 yılının 20 Nisan tarihinde Ardahan’ın Hanak ilçesine bağlı Avcılar Köyü’nde dünyaya geldim. İlkokul eğitimimin farklı bölgelerde tamamladım. 1. sınıfı Avcılar Köyü’nde, 2. sınıfı Kars Sarıkamış’ta, 3. sınıfı yine Avcılar Köyü’nde, 4. sınıfı Damal Kazası’nda, 5. sınıfı ise tekrar Avcılar Köyü’nde okudum. Ortaokulun 1. sınıfını Hanak ilçesinde geçirdim. Farklı yerlerde eğitim almamın nedeni, maddi zorluklar ve ailemin fakir olmasıydı. Köyümüzden Hanak ilçesi Yukarı Aydere Köyü’ne göç ettiğimizde, bu nedenle eğitimime devam edemedim ve çobanlık yapmaya başladım.
Yaklaşık üç ay boyunca çobanlık yaptım. Ancak bu işin bana uygun olmadığını fark ederek köyden ayrılmaya karar verdim. Akrabalarımdan dört genç, inşaat işlerinde çalışmak üzere Eskişehir’e gideceklerini söylediler. Onlara katılmak için ailemin haberi olmadan Eskişehir’e gitmeye karar verdim. O dönem abim Ramiz Çoban, Sarar Giyim’de ustabaşı olarak çalışıyordu. Sarar Giyim’in kurucusu Abdurrahman Sarar, beni görünce “Evladım, yaşın çok küçük. Anneni babanı nasıl bırakıp geldin?” diye sordu. Ben de ona gelecek hayallerim olduğunu söyledim. Abdurrahman Bey, bana bir takım elbise ve bir çift ayakkabı hediye etti. Bu, hayatımın dönüm noktasıydı. İlk kez takım elbisem ve ayakkabım olmuştu.
12 yaşımda, Abdurrahman Sarar’ın yanında çırak olarak işe başladım. Eskişehir’de ilk kez asfalt gördüğümde çok şaşırmıştım. Yollara ne güzel beton dökmüşler diye düşündüm. Köyümüzde elektrik olmadığı için Eskişehir’de elektrik çarptığında, elektriğin ne olduğunu öğrenmiştim. Bir gün boş ekmek yerken, benden biraz büyük bir kız bana bir şey verdi. Ne olduğunu bilmiyordum, ekmeğime katık yaptım. Sonradan öğrendim ki bu şey bir gofretmiş.
1974 yılında başladığım Sarar Grup’taki görevimde, 15 Mayıs 2024 itibarıyla 50. yılı doldurarak bir rekor kırdım. Sarar’da çalışırken daha fazlasını başarmak istediğim için iyi bir yaka dikiş makinacısı oldum ve 1983 yılında askere gittim. Askerlik dönemimde, Silahlı Kuvvetler Birliği Özel Tabur’da milli sporcuların bulunduğu birliğe seçilerek taekwondo sporcusu olarak görev yaptım.
Askerlikten döndükten sonra işim bana yetmedi. 1989 yılının Ekim ayında patronlarımızın baş harfleri olan CCS mağazasını kurarak mağaza müdürü oldum. Bu işi başarmak için çok çalıştım. Türkiye’de yöneticilik yapan birçok kişiyi birebir ölçü alarak giydirmek bana nasip oldu. Aynı zamanda uzun yıllar taekwondo sporu ile ilgilendim. Siyah kuşak 5. Dan Milli Hakem ve Baş Antrenör olarak Eskişehir İl Temsilciliği yaptım. Türkiye Taekwondo Federasyonu’nda 20 yıl yönetim kurulu üyeliği görevini yürüttüm ve Avrupa ile Dünya Şampiyonu olan birçok sporcu yetiştirdim.
10 yıl boyunca Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü Huzur Sevenler Derneği yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığını, ayrıca Eskişehir Tepebaşı ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliğini yürüttüm. Çeşitli komisyonlarda ve Eskişehir Spor’da Süper Lig döneminde Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan olarak görev yaptım. Ardahanlılar Derneği Başkanlığı ve Eskişehir’de birçok projede görev alarak bölgeye katkı sağladım. Hâlâ Ardahanlılar Ardakon Konfederasyonu Kurucu ve Yönetim Kurulu üyeliği, Sarar Spor Kulübü Başkanlığı ve Resmi İlişkiler ve Protokol Müdürü olarak görev yapmaktayım.
Tecrübelerimi, ülkemizin çeşitli üniversitelerinde ve iş hayatında konferanslar vererek paylaşmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Aranan biri olmak gerçekten güzel bir şey.